Narzędzia osobiste
Jesteś w: Start > Centrum prasowe > Aktualności > Polimex-Mostostal i Rafako łączą siły

Polimex-Mostostal i Rafako łączą siły

14-07-2016

Spółka Polimex Energetyka z Grupy Polimex-Mostostal oraz Rafako podpisały list intencyjny ws. wspólnej realizacji przedsięwzięć związanych z sektorem energetycznym. Konsorcjum obu polskich firmy stanie do przetargu na rozbudowę mocy Elektrowni Ostrołęka, której inwestorem jest Grupa Energa.

- Zawarte dziś porozumienie o współpracy pomiędzy Rafako a Polimex Energetyka jest jednym z elementów szerszej współpracy pomiędzy naszymi firmami. Wierzymy, że partnerstwo dwóch rodzimych podmiotów, które uczestniczą obecnie w budowach największych obiektów energetycznych w kraju jako generalni wykonawcy, pozwoli stworzyć strukturę dla realizacji kolejnych strategicznych obiektów energetycznych w Polsce, w tym w szczególności budowy nowego bloku w Elektrowni Ostrołęka – powiedział Mirosław Skowron, Prezes Polimex Energetyka.

- Dzięki doświadczeniom zdobytym przez obydwie firmy w projektach zarówno w kraju jak i za granicą, możemy z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że nawet tak skomplikowany technologicznie i wykonawczo projekt, jak budowa bloku energetycznego opalanego węglem kamiennym na parametry ultra nadkrytyczne, jest możliwy do zrealizowania przez polskie konsorcjum wykonawcze, gdyż większość niezbędnych technologii i zasobów realizacyjnych dostępnych jest na naszym rodzimym rynku - dodała Agnieszka Wasilewska-Semail, Prezes Rafako SA.

Zarządy obu stron listu podkreślają, że kompetencje Polimex Energetyka i Rafako uzupełniają się, stąd łącząc siłę spółki będą mogły znacząco zwiększyć swój potencjał wykonawczy i zbudować kompleksową ofertę. Oba przedsiębiorstwa mają bogatą wiedzę i doświadczenie w realizacji inwestycji z dziedziny budowy bloków energetycznych.

Akcje Dokumentu